shadow

 

Revner i en tand (infraktioner)

Der er flere årsager til, at tænderne kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne bliver svagere efter mange års hårdt arbejde. Man kan sige, at dentininfraktionen er en form for træthedsbrud i tanden. Hvis man først har fået en revne i en tand, kan den aldrig gro sammen igen.
Revner kommer der, hvor tanden er svagest og oftest i kindtænder, som er svækkede, fordi der har været hul (karies) i tanden. Jo større fyldningen er og jo mindre tand, der er tilbage, jo lettere kommer der en revne. I sjældne tilfælde ses revner i sunde, ubehandlede tænder.

Hvad er en dentininfraktion
Det er en revne i tandbenet inde under emaljen, som kan få tanden til at gøre ondt. En revne kan drille både patienten og tandlægen, fordi det kan være svært at finde ud af, hvilken tand det er galt med. Revner i tandbenet må ikke forveksles med revner i emaljen, som man kan se på tændernes overflade. Emaljerevner skal man ikke være så bekymret for, de findes i næsten alle tænder og er oftest helt uden betydning.

Hvordan føles en dentininfraktion
Nogle tænder med revner mærker man slet ikke. Men når en tand med revne begynder at gøre ondt, mærker du en let smerte, når der tygges sammen på noget hårdt eller sejt fx på en kerne i brød eller på en karamel. Tanden kan også gøre ondt, når du får noget koldt på den. Der kan gå uger eller måneder mellem at smerten udløses, fordi du uvilkårligt vil tygge ”udenom” den dårlige tand. Det vil ofte være svært for dig at udpege, hvilken tand det drejer sig om.

Kan min tandlæge se dentininfraktionen
Nej, udefra ser tanden sund og rask ud. Der er ofte en fyldning i tanden, men tandlægen kan ikke se revnen, før fyldningen er fjernet - heller ikke på et røntgenbillede. Men en bideprøve med en særlig bidepind kan ofte afsløre, hvilken tand det drejer sig om. Lykkes det ikke at finde revnen med bidepinden, kan det være nødvendigt, at du går hjem og tygger noget mere med den dårlige side. Hvis det gør for ondt, må tandlægen fjerne fyldningen i den mest mistænkte tand for at søge efter revnen.

Hvad sker der, hvis man ikke behandler en symptomgivende dentininfraktion
Tandens nerve kan tage skade, så det i visse tilfælde bliver nødvendigt at rodbehandle din tand. Revner kan også føre til, at tanden flækker. Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den bygges op igen; men flækker tanden på langs, skal den trækkes ud.

Hvornår skal dentininfraktionen behandles
Mange mennesker går rundt med revner i tænderne helt uden at vide det og uden nogensinde at få problemer med dem. Men begynder tanden at gøre ondt, så skal der gøres noget.

Hvordan kan tandlægen behandle en dentininfraktion
Når først tandlægen har lokaliseret revnen, handler det om at få tanden holdt sammen (stabiliseret), så revnen ikke ”gir” sig, når du tygger. Har der kun været en lille fyldning i tanden, kan tandlægen forsøge at lime den sammen med en plastfyldning samtidig med at tyggefladen beslibes, så den svage del af tanden ikke belastes for hårdt. Har tandnerven taget skade, skal tanden rodbehandles, før den endelige behandling udføres. I enkelte tilfælde kan revnen være så uheldigt placeret, at tanden flækker på langs, måske endda midt i behandlingsforløbet, og så er der kun ét at gøre, nemlig at trække tanden ud.

Hvad du selv kan gøre for at forebygge revner i tænderne
Først og fremmest skal du undgå at få huller i tænderne, fordi revner i ubehandlede tænder kun ses meget sjældent. God mundhygiejne vil også hjælpe med til, at gamle fyldninger holder længere. Udskiftning af fyldninger bør ske så sjældent som muligt, fordi der forsvinder lidt af tanden, hver gang en fyldning udskiftes. Har du meget store fyldninger i dine kindtænder, eller skærer du tænder, kan det være en god ide at få dem repareret med et stærkere materiale end sølv. Har du allerede én tand med en revne, er du ofte disponeret for at få revner i andre tænder. 


Tandlæger i Vejle. Tandklinikken Vejle