• Tandlæge Morten Vind, kroner og broer
  • Kroner og broer i Vejle
  • Tandlæge Lisbeth Lomholt, kroner og broer
  • Kroner og broer, tandlæger i Vejle, Bredballe
shadow

 

Kroner og broer

I nogle tilfælde er en tand så ødelagt, at den ikke kan repareres med en fyldning, men er nødt til at få en krone. Den vil gøre tanden mere holdbar og skal sikre, at tanden ikke knækker, så du derved risikerer at miste tanden.
I andre tilfælde kan en krone være den eneste måde, du kan få et pænt og holdbar resultat på, fx når tanden er misfarvet eller misdannet. Kroner kan fremstilles i guld, rent porcelæn. Guldkroner er de stærkeste og er derfor de bedste til kindtænder. Både zirconiums- og porcelænskroner ligner naturlige tænder, men de er ikke helt så stærke som guldkroner.
De kan anvendes på næsten alle tænder. Ved meget lyse og gennemskinnelige fortænder er porcelænskroner dog at foretrække. Er din tand rodbehandlet, og mangler der meget af den, er det ikke muligt at få en krone til at sidde fast. Så kan det være nødvendigt først at lave en opbygning, der sidder fast i roden med en stift. Kronen kan så sidde fast på opbygningen.

Hvordan får jeg lavet en krone
Før du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til. Dernæst skal der tages en digital scanning. Når der er taget en digital scanning af din tand, skal den beskyttes, til kronen er færdig. Det sker med en midlertidig krone, som skal fremstilles i plast.

Hvad er en bro
Mistede tænder kan ofte erstattes af en bro. Der er dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. En lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den. Da en bro er cementeret fast på de naturlige tænder, vil den hurtigt komme til at føles som dine egne tænder. Broer bliver normalt lavet for, at du kan få et pænere udseende, eller for at du kan få flere tænder at tygge med.
Broer fremstilles ligesom kroner i guld, porcelæn eller zirconium. Broer fremstilles stort set på samme måde som kroner.
Hvis de tænder, der skal bære en bro, næsten er fejlfrie, kan du få erstattet den manglende tand med en klæbebro. Så slibes tænderne kun ganske lidt, og broen limes fast med plast. Men klæbebroer er ikke så stærke som almindelige broer, så de kan som regel kun erstatte en enkelt tand.

Andre muligheder
Tænder kan også erstattes med en aftagelig protese. Eller der kan indsættes kunstige rødder (implantater), hvorpå en krone eller en bro kan sættes fast. Om du skal vælge den ene eller anden løsning, afhænger af dine tænders tilstand, og hvor mange tænder du mangler. Men det kommer også an på økonomi. Tal derfor med din tandlæge om, hvad der vil være den bedste løsning for dig.

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få
Normalt vil du være lokalbedøvet, når dine tænder slibes til kroner og broer. Bagefter vil du som regel ikke mærke noget, men der kan godt være nogen følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt. Når kronen/broen er cementeret fast, kan dine tænder i de første dage også godt være ekstra følsomme over for kulde eller varme.

Hvad skal jeg gøre efter behandlingen
Det er vigtigt at holde de nye tænder rene. Tænder med kroner og broer skal derfor passes som naturlige tænder, dvs. at du skal børste dem omhyggeligt med tandbørste og fluortandpasta og ellers holde dem rene med tandtråd.
Ved broer kan du ikke bruge almindelig tandtråd, da broens tænder hænger sammen, men der er udviklet en speciel tandtråd, der kan anvendes ved broer.

Hvad kan gå galt
En krone eller bro kan gå løs. Hvis ellers alt er i orden, kan du få cementeret den fast igen.
Omkring hver tiende tand, der får sat en krone på eller støtter en bro, skal senere rodbehandles. Det skyldes, at nerven i tanden dør, hvilket kan ske dels på grund af slibningen, men også fordi tænder, der får kroner på, ofte allerede er dårlige. Ved porcelænskroner og -broer er der desuden en risiko for, at porcelænet brækker. Det kan ofte repareres, uden at kronen/broen skal laves om.
Er det nødvendigt at forsyne tanden med en rodstift for at få kronen eller broen til at sidde fast, er der en risiko for, at roden kan brække efter nogen tid. 10-20 pct. af tænderne er brækket efter ti år. Risikoen for, at roden brækker på en tand, er dog flere gange større, hvis tanden ikke er blevet forsynet med en krone, men kun har fået en rodstift og en stor fyldning.

Hvor længe holder kroner og broer
Hvis din krone eller bro skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne. Efter 15 år vil cirka tre ud af fire broer stadig fungere. Kroner holder endog lidt bedre. Holdbarheden for de fleste kroner og broer er således lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at en krone eller en bro vil fungere resten af livet.


Tandlæger i Vejle. Tandklinikken Vejle
class="text-white">Følg os: